Vull saber-ne més

Recollim a continuació totes les preguntes i respostes a les qüestions que ens feu arribar sobre els nostres kits de cultiu, en particular, o el cultiu del tomàquet, en general. Recorda que a la secció “El meu cultiu” d’aquest web tens tota la informació detallada sobre el cultiu del tomàquet.

Si no trobes la teva pregunta o creus que falta alguna, envia-la a millortomaquetcatala@ametllerorigen.cat. Et contestarem en breu i segurament l’afegirem a aquest apartat. Gràcies per ajudar-nos a créixer.

 • 1. Quant triga en germinar la llavor de tomàquet?

  El temps que necessiten les llavors per germinar varia molt amb les condicions ambientals que hi hagi. No obstant això, com a norma general, a partir dels 7-15 dies d’haver fet la sembra haurien d’aparèixer els primers brots.

 • 2. Quines són les millors condicions per fer germinar les llavors?

  En primer lloc cal mantenir la temperatura i la humitat constants. Els tomàquets necessiten una temperatura mínima de 15ºC, vol una temperatura òptima de germinació de 20-25ºC i tolera una temperatura màxima de 35ºC. Recorda que si fas el planter entre gener i març haurà d’estar ben protegit. I, sobretot, el substrat ha d’estar sempre humit.

 • 3. El planter ha d’estar al sol o a l’ombra?

  Recomanem que el planter tingui llum directe, tant si el tens a l’interior de casa com si el treus a l’exterior durant el dia i el poses a cobert a la nit.

 • 4. Puc tenir el planter a l’interior?

  Pots col·locar-lo a l’interior de casa, o a l’exterior quan ja no hi ha risc de gelades. Cal evitar, però, temperatures nocturnes inferiors als 12ºC. El millor per al teu hort urbà és la llum solar directa perquè puguis treure-li el màxim partit possible. No obstant això, podem tenir un planter a l’interior, procurant que estigui al costat d’una finestra amb exposició solar.

 • 5. Se m’estan assecant les fulles. He de treure-les?

  Si estan seques vol dir que els hi falta aigua. Treu-les i rega el teu planter amb més freqüència. Si estan grogues, necessiten nutrients. És el moment d’afegir abonament per alimentar el substrat.

 • 6. On puc trobar abonament per la meva tomaquera?

  Pots trobar abonaments adequats per la teva tomaquera a qualsevol centre de jardineria (per exemple, Jardiland) o cooperativa agrícola.

 • 7. He posar abonament al terra quan trasplanti el planter?

  És convenient enriquir el teu substrat amb hummus de llombriu i/o algun substrat de primera qualitat per evitar una possible falta de nutrients. En el teu centre de jardineria trobaràs tot de productes que ompliran de vitalitat el teu planter.

 • 8. Com sé que els tomàquets ja estan apunt per collir?

  En general, el millor aliat per a la recol·lecció és el nostre propi ull. S’han de recol·lectar les hortalisses al nostre gust, de la mateixa manera que les compraríem en una botiga de verdures. No obstant això, us donem alguns consells.

 • 9. Si vull cultivar altres espècies apart del tomàquet, puc trasplantar-les a la mateixa taula de cultiu o terreny?

  En general, si. L’única cosa que has de tenir en compte és que la distància entre elles sigui l’adequada un cop creixin. Per les tomaqueres, en un hort normalment es fan dues fileres de plantes separades entre elles 0,5 m i amb 0,4-0,5 m entre plantes dins de la mateixa fila. Et recomanem evitar l’associació del tomàquet amb espècies de la mateixa família, com la patata. Tampoc li agrada gaire conviure amb els cogombres.

 • 10. Cada quant he de regar el planter?

  Com a orientació, recorda que el substrat ha d’estar sempre humit però sense entollar-se. Les plantes moren tant per excés com per manca d’aigua. Per saber si la planta necessita aigua o no, recomanem tocar amb el dit la superfície del test: si està sec caldrà regar i si està prou humit, no. Una bona pràctica és també sospesar el test, ja que el coco sovint s’asseca en la superfície superior, però a dins pot estar humit.

 • 11. Les llavors caduquen?

  Les llavors no caduquen, però perden el poder de germinació si no estan en les condicions adequades. Les llavors SEMBRA van envasades en sobres d’alumini (com si fos un Tetra Brik), que permet la màxima conservació de les llavors i poden durar fins a cinc anys si es conserven en un lloc sec i sense l’exposició directa del sol.

 • 12. Com sé que està a punt el planter per al trasplantament?

  Quan la planta arriba als 15 cm o ha desenvolupat 3-5 fulles ja pots fer el trasplantament a un test més gros o directament al terreny definitiu. Això serà aproximadament 5-7 setmanes després de la sembra.

 • 13. Per què he de fer planter i no puc plantar directament les llavors en un test o en el terreny?

  Bàsicament per aprofitar espai i temps. Tingues en compte que no totes les llavors són iguals ni els brots tampoc. Fent el planter sabràs exactament quants brots et creixen i l’espai que t’ocupen. D’aquesta manera et resultarà molt més fàcil calcular el terreny que necessitaràs després i l’amortitzaràs millor.

 • 14. Puc fer el planter i cultivar tomàquets si visc en una zona amb contaminació?

  SÍ, no hi ha cap problema. L’única cosa que has de tenir en compte és que són hortalisses per ser consumides en cru, per tant has de dedicar especial atenció a les mesures d’higiene (rentat) abans de consumir els tomàquets.